Zmiany w zarządzie PGE bez wpływu na działalność grupy, projekty są kontynuowane

Pełniący obowiązki prezesa PGE Piotr Szymanek ocenia, że ostatnie zmiany w zarządzie i trwający konkurs na nowych jego członków nie wpływają na bieżącą działalność operacyjną grupy i jej projekty inwestycyjne. Wskazanie najkorzystniejszej oferty na budowę bloku w Elektrowni Turów jest możliwe na przełomie 2013/14 roku.

W ubiegłym tygodniu rada nadzorcza PGE wszczęła postępowanie kwalifikacyjne na wybór prezesa i czterech członków zarządu na nową wspólną kadencję. 18 listopada prezes spółki Krzysztof Kilian złożył rezygnację, a rada nadzorcza powierzyła pełnienie obowiązków prezesa wiceprezesowi Piotrowi Szymankowi, wiceprezesowi PGE ds. korporacyjnych.

Wcześniej rada nadzorcza odwołała z zarządu PGE Bogusławę Matuszewską i Wojciecha Ostrowskiego i oddelegowała dwóch swoich przedstawicieli Grzegorza Krystka i Jacka Drozda do czasowego wykonywania czynności członków zarządu. Zarząd PGE był skonfliktowany z radą nadzorczą spółki i Skarbem Państwa m.in. w sprawie projektu rozbudowy elektrowni w Opolu.

"Wszelkie sprawy bieżące i duże projekty są w grupie kontynuowane. Spółka funkcjonuje bez zmian, choć w mniejszym składzie zarządu, ale zarówno ja znam dobrze spółkę, jestem w zarządzie ponad 5 lat, jak i delegowani do zarządu z rady nadzorczej Grzegorz Krystek i Jacek Drozd" - powiedział w rozmowie z PAP Szymanek.

Poinformował, że zamierza wystartować w konkursie. Termin przyjmowania zgłoszeń kandydatów mija 5 grudnia, a rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami odbędą się od 9 do 13 grudnia.

"Będę startował w konkursie. Nie podjąłem jednak jeszcze decyzji o jakie stanowisko lub stanowiska będę się ubiegał" - powiedział.

Drugą obok projektu w Opolu kluczową inwestycją dla PGE jest budowa bloku opalanego węglem brunatnym o mocy 430-450 MW netto w Elektrowni Turów.

PGE GiEK otrzymała w przetargu na wybór wykonawcy trzy oferty. Oferta Shanghai Electric Group za 3,086 mld zł okazała się najtańsza. Druga pod względem wartości okazała się oferta konsorcjum Hitachi Power Europe, MHPS Europe, Budimeksu i Tecnicas Reunidas Energia za 3,997 mld zł brutto, a najdroższa oferta Doosan Heavy Industries & Construction za 4,012 mld zł brutto. Budżet zamawiającego został ustalony na 2,83 mld zł brutto.

"Otrzymane oferty na budowę bloku w Turowie są ponad zakładany budżet, co daje nam prawo do unieważnienia przetargu. Formalno-prawna analiza ofert trwa, Shanghai Electric to nowy kontrahent na polskim rynku, nie mieliśmy z nim do tej pory doświadczeń. Będziemy dążyć do tego, by proces przetargowy zakończyć jak najszybciej. Myślę, że do końca roku będziemy prowadzić analizy, a na początku przyszłego roku będą rozstrzygnięcia co do wyboru najkorzystniejszej oferty czy ewentualnego unieważnienia postępowania" - powiedział Szymanek.
Wskazał, że budżet dla projektu został przyjęty w oparciu o koszt budowy bloku w Elektrowni Bełchatów.

"Po analizach możemy podwyższyć wartość zamówienia i zdecydować się na realizację inwestycji" - powiedział Szymanek.

PGE kontynuuje prace nad pozostałymi projektami w grupie, w tym nad przygotowaniami do budowy pierwszej elektrowni jądrowej.

"W przypadku projektu jądrowego kluczowe jest podjęcie decyzji w sprawie Polskiego Programu Energetyki Jądrowej, zanim zdecydujemy się na dużo wyższe wydatki niż do tej pory" - powiedział Szymanek.

Poinformował, że przedstawiony niedawno projekt ustawy o OZE nie zmienia diametralnie założeń grupy.

"Będziemy dążyć do strategicznego celu zwiększania zaangażowania w energetykę odnawialną. Kontynuujemy też badania lokalizacyjne w ramach przyznanych koncesji na budowę farm wiatrowych na morzu. Przygotowujemy się, liczymy koszty. W przyszłym roku mogą ruszyć badania wietrzności" - powiedział Szymanek.

Dodał, że planowane inwestycje gazowe zależeć będą od rozwiązań dotyczących wsparcia dla kogeneracji. PGE przymierza się z kolei do handlu gazem.

"W ramach pilotażowego projektu podpisaliśmy umowę z komercyjnym kontrahentem na dostawy gazu" - powiedział Szymanek.
PAP