Apel do uczestników PRACOWNICZEGO PROGRAMU EMERYTALNEGO KWB TURÓW

Związki Zawodowe KWB Turów apelują o rozsądek przy podejmowaniu decyzji w sprawie wycofywania środków zgromadzonych w PPE.

• Przypominamy, że głównym celem utworzenia Pracowniczego Programu Emerytalnego w Kopalni była i jest poprawa sytuacji finansowej pracowników w przyszłości po przejściu na emeryturę. To był nasz główny argument w rozmowach z pracodawcą. Przekonywaliśmy, że naszym wspólnym obowiązkiem jest troska o zabezpieczenie przyszłości pracowników Kopalni.

• Dla uczestników PPE bardzo ważnym i niepodważalnym argumentem jest fakt, że zgromadzony w ramach programu kapitał jest cały czas własnością pracownika (od tego kapitału zapłaciliśmy już podatek). Jest on do dyspozycji pracownika po uzyskaniu prawa do emerytury lub po osiągnięciu sześćdziesiątego roku życia, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. W razie śmierci uczestnika programu środki są wypłacane osobom uposażonym. Grupowe oszczędzanie jest zdecydowanie korzystniejsze dla oszczędzającego niż indywidualne inwestowanie. A co najważniejsze uczestnictwo w Pracowniczym Programie Emerytalnym stanowi gwarancję dla pracowników Kopalni, że ich zgromadzone składki nie podlegają przewrotnym decyzjom polityków czy innych instytucji.

• W związku z tym, że środki z funduszu zostają wycofane, istnieje ryzyko indywidualnej interpretacji ZUS, która nakaże wpłatę na rachunek bankowy ZUS kwotę w wysokości 30%sumy składek podstawowych wpłaconych do programu - na co wskazują opinie niezależnych biur prawnych.

(ZUS może sięgnąć po zaległości do 10 lat wstecz).

,,Zdaniem Global Tax z działem majątku wiązać się powinno wypowiedzenie umowy w programie (str. 5 punkt 3, ostatni akapit). W najbliższych dniach możemy się spodziewać potwierdzenia tej zasady przez KNF i Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Jeżeli ww. urzędy podzielą stanowisko Global Tax to będzie to miało bardzo poważne konsekwencje nie tylko dla tych, którzy planują wypłatę w związku z ustanowieniem rozdzielności majątkowej, ale również dla tych, którzy taką wypłatę już dokonali. Osoby te przestaną być uczestnikami PPE KWB Turów, co w ich przypadku będzie oznaczało, że Pracodawca przestanie płacić im bieżącą składkę do PPE. Uważamy, że warto o tym ryzyku Pracowników poinformować. „