Z posiedzenia Komisji Międzyzakładowej 28 marca 2014

28 marca odbyło się posiedzenie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność 80

Komisja Międzyzakładowa z przyjemnością informuję, że w szeregi związku przyjmuje nowych członków z firm Bestgum, Betrans, Ramb, Elbest. Innych zainteresowanych prosimy o kontakt z siedzibą związku.

Przyznaliśmy bezzwrotne zapomogi najbardziej potrzebującym związkowcom, zapraszamy do siedziby związku w celu ich odebrania.

Komisja przeanalizowała pisma, jakie wpłynęły do związku i omówiła najważniejsze zagadnienia dotyczące Naszej Kopalni. Jednym z poruszanych tematów była propozycja Pracodawcy, wprowadzenia opłaty za bilety pracownicze w wysokości 25%. Ma to związek z realizacją inicjatyw, mających na celu zmniejszenie kosztów oddziału KWB Turów. Nasza Komisja Międzyzakładowa uważa, że jest to pomysł który złamie zapisy ZUZP i nie wyraża zgody na takie działanie.

Do Komisji wpłynęło pismo z decyzją podjętą przez Zarząd ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. o wstrzymaniu z dniem 24 marca 2014 r. wypłat środków zgromadzonych przez pracowników w PPE. Do czasu wyjaśnienia wątpliwości, jakie ma Zarząd - co do konieczności odprowadzania składek ZUS od wypłacanych pieniędzy, czy też podejścia do przyjmowania dokumentu rozdzielności majątkowej małżonków, jakie pracownicy przedstawiają jako powód konieczności wypłacania pieniędzy. Rodzi się pytanie czy przypadkiem nie jest to celowe działanie na niekorzyść Funduszu! Do odwołania decyzji przez ING- Dział Kadr i Spraw Socjalnych, nie będzie przyjmował dokumentów w przedmiotowej sprawie.

Komisja Międzyzakładowa chce zdementować plotki, jako że związki blokują przelot samolotem dla dzieci na obozy i kolonie.

Przypomnijmy dlaczego takie oferty zostały wycofane. Dwa lata temu zrezygnowano z tego, gdyż duże zainteresowanie obozem do Bułgarii, spowodowało konieczność zwiększenia ilości turnusów na tą formę wypoczynku dla dzieci, a jednocześnie przekroczyło to zaplanowany budżet socjalny. Oferowane oferty były bardzo ubogie w atrakcje dla dzieci – oczywiście poza przelotem samolotem. Zaistniał również incydent na lotnisku. Doszło do zdetonowania bomby w innym autokarze. Ta sytuacja sprawiła że dzieci na 24 godziny były pozbawione opieki, jedzenia i noclegu. Decyzja o nie wybieraniu ofert z transportem lotniczym zapadła zgodnie z decyzją Komisji Socjalnej i dziś zostawiamy ten temat do ponownego rozpatrzenia.

Na zebraniu Komisji Międzyzakładowej gościliśmy Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy Waldemara Bohonosa.

Poruszane tematy związane były z bezpieczeństwem jak i pomocą ze strony Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy, przy załatwianiu nawet najprostszych spraw pracowniczych.

Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy nie ukrywał, że poprzez optymalizację i wprowadzenie systemu SAP w którym należy użyć indeksacji dla odzieży ochronnej, mogą nastąpić kolejne problemy z wydawaniem odzieży lub realizacji bezpośredniego zamówienia.

Omawiane też były problemy na koparkach K11 i K18, oraz toalet na z-1. Zgłoszone problemy zostaną jak najszybciej wyjaśnione!

Wiadomość z ostatniej chwili !!! Toalety zostały już sprowadzone i stoją w magazynie do pobrania.