Będą kolejne zmiany kadrowe w spółkach kontrolowanych przez Skarb Państwa
W najbliższych dniach może dojść do kolejnych zmian w zarządach spółek kontrolowanych przez Skarb Państwa - pisze "Rzeczpospolita", zwracając między innymi uwagę na spółki energetyczne i paliwowe.
Po pierwszej fali szybkich zmian w radach nadzorczych i zarządach kontrolowanych przez MSP spółek, kolejne roszady mogą zająć więcej czasu - czytamy w "Rz".

Według relacji dziennika wczoraj miało miejsce posiedzenia rady nadzorczej Polskiej Grupy Energetycznej. "Rz" przyznaje, że w porządku obrad nie było punktu odnośnie zmian w zarządzie, ale zwraca uwagę, że rada obradując w pełnym składzie mogła program posiedzenia zmienić. Przed zamknięciem dzisiejszego wydania "Rzeczpospolitej" posiedzenie RN PGE jeszcze trwało. Dziennik przypomina, że od jakiegoś czasu spekuluje się, iż prezesa Marka Woszczyka miałby w zastąpić obecny wiceminister skarbu Henryk Baranowski.
Jednocześnie dziennik pisze, że nieomal pewne jest, że do zmian dojdzie we władzach Orlenu. Według informacji "Rz" na środę zaplanowane jest posiedzenie rady nadzorczej paliwowej spółki, a jej prezes Jacek Krawiec lada chwila ma zrezygnować ze stanowiska. Na na jego następcę typowany jest były mister skarbu Wojciech Jasiński.

Co drugiej spółki paliwowej - Lotosu, którą od 2002 roku zarządza Paweł Olechnowicz, według "Rz" nie ma na chwilę obecną żadnych informacji o planach zmian w zarządzie.