Trwa protest pod kancelarią premiera. Górnicy ZE PAK domagają się nowej odkrywki

Właśnie trwa górniczy protest przed kancelarią premiera w Warszawie. Na miejsce przyjechali górnicy z Konina i Adamowa, którzy domagają się uruchomienia nowej odkrywki węgla brunatnego. Jeśli uda się nawiązać dialog uda się również utrzymać wiele miejsc pracy zapewnianych obecnie przez spółkę ZE PAK.

Dzisiaj, tj. 29 listopada górnicy rozpoczęli protest i domagają się zgody władz na uruchomienie nowej odkrywki węgla brunatnego. Wiele wskazuje na to, że rząd chcę tę odkrywkę zablokować co oznacza zapaść gospodarczą regionu oraz utratę wielu miejsc pracy.

Petycje kierowane są do premier Beaty Szydło oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela. Poparcie społeczeństwa jest duże, świadczy o tym choćby kilka tysięcy zebranych już podpisów.

Jak mówił Andrzej Mazur przewodniczący rady pracowników kopalni węgla brunatnego konin w petycji zawarte są przede wszystkim prośby o odrolnienie ziemi pod odkrywkę. Odkrywka ta zabezpieczy dalsze funkcjonowanie grupy kapitałowej ZE PAK, gdzie dostarczane jest paliwo, węgiel brunatny. Bez niej wyżej wymienionej spółce za cztery lata zabraknie paliwa i zakończona zostanie działalność.

Minister Jurgiel tłumaczy, że nie chce odrolnić ziemi na terenie Ślesina oraz gminy Skulsk ponieważ próbuje się zastąpić pozyskaną przez ZE PAK energię biogazowniami. Jak mówią górnicy i energetycy nie jest to jednak możliwe.

Należy nadmienić, że w akcji nie biorą udziału związki zawodowe energetyków. Górnic liczą jednak na poparcie premier Szydło tym bardziej, że podczas kampanii wyborczej odwiedziła ona gminy powiatu tureckiego w tym Władysławów, gdzie otrzymała od ówczesnego kandydata na posła Ryszarda Bartosika bryłę węgla brunatnego i jednocześnie obiecała wsparcie dla naszego regionu.

iturek.net