PGE GiEK przejmuje projekt „Gubin”

Z dniem 27 marca 2013 r. PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna na mocy umowa sprzedaży zawartej z PGE Polska Grupa Energetyczna stała się 100 - procentowym właścicielem PGE Gubin.

Jak podkreśla Jacek Kaczorowski, prezes zarządu PGE GiEK przeniesienie udziałów spółki PGE Gubin do linii biznesowej górnictwa i energetyki konwencjonalnej w Grupie PGE może tylko z korzyścią wpłynąć na działania prowadzone przez tę spółkę w realizacji projektu Gubin.

Spółka PGE Gubin została powołana do przygotowania budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego ze złoża „Gubin” i elektrowni konwencjonalnej. Celem strategicznym wyznaczonym przez spółkę na najbliższy okres jest uzyskanie koncesji na wydobywanie węgla brunatnego.
Przypominamy, że pod koniec ubiegłego roku radni sejmiku lubuskiego uchwalili nową strategię województwa. Na liście kluczowych dla województwa inwestycji znalazł się między innymi projekt: „Budowa kompleksu energetyczno-wydobywczego Gubin-Brody wraz z towarzyszącą infrastrukturą”.

Inwestycja ta może liczyć również na poparcie ze strony społeczności lokalnej, choć kilka lata temu w referendum większość mieszkańców obu gmin wypowiedziało się przeciwko odkrywce. Jednak obecnie, między innymi ze względu na sytuację ekonomiczną gmin, w których bezrobocie sięga 24 proc. oraz po spotkaniach z przedstawicielami inwestora – Polskiej Grupy Energetycznej, coraz więcej dotychczasowych przeciwników odkrywki zmienia zdanie. Aktywnie działają też stowarzyszenia „Na rzecz rozwoju Ziemi Gubińskiej” i „Zmieńmy razem gminę Brody”, które złożyły nawet list otwarty z apelem do Wicepremiera i Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego o poparcie inwestycji budowy kompleksu energetycznego na ternie gmin Brody i Gubin.