Skarga ekologów ws. nowego bloku w Turowie oddalona

Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Jeleniej Górze wydało korzystną dla PGE GiEK decyzję, która utrzymuje w mocy zaskarżoną przez ekologów decyzję burmistrza Bogatyni ws. środowiskowych uwarunkowań dla budowy nowego bloku w Elektrowni Turów czytamy na energetyka.wnp.pl

Na decyzję SKO stronom przysługuje skarga do WSA we Wrocławiu, którą wnosi się za pośrednictwem SKO w Jeleniej Górze w terminie 30 dni od daty doręczenia decyzji - poinformowała we wtorek portal wnp.pl Iwona Paziak, rzecznik PGE GiEK.

W poniedziałek portal wnp.pl informował, że Fundacja Ekologiczny Serwis Prawny z Krakowa wniosła w 25 listopada 2013 r. odwołanie od decyzji burmistrza Bogatyni z 18 października 2013 r. o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację bloku w Turowie.

Z informacji, jakie przekazywał Ekologiczny Serwis Prawny, wynikało, że fundacja w odwołaniu zwróciła uwagę głównie na rozbieżność pomiędzy danymi dotyczącymi emisji przez Elektrownię Turów szkodliwych substancji, które zostały zamieszczone przez inwestora w raporcie środowiskowym a danymi, które elektrownia musi przedstawiać w tzw. Europejskim Rejestrze Uwalniania i Transferu Zanieczyszczeń (PRTR).

Fundacja wskazała, że emisje podane w PRTR są o wiele niższe niż prezentowane w dokumentacji na potrzeby postepowania o wydanie decyzji środowiskowej. Zdaniem fundacji, dane z raportu środowiskowego mogą sugerować bardziej proekologiczny charakter inwestycji niż ma to miejsce w rzeczywistości.

Otwarcie ofert w nowym przetargu na blok w Turowie odbyło się 15 listopada. Budżet inwestora opiewa na 2,829 mld zł brutto. Poniżej pełna lista złożonych oraz ich parametry (cena brutto; moc; sprawność; dyspozycyjność 1 rok; dyspozycyjność 2 rok):

1. Shanghai Electric Group: 3,086 mld zł; 439,85 MW; 42,42 proc.; 88 proc.; 90 proc.

2. Konsorcjum: Hitachi Power Europe, Budimex, MHPS Europe GmbH, Lab (Niemcy), Tecnicas Reunidas (Hiszpania): 3,997 mld zł; 450 MW; 43,4 proc.; 90,9 proc.; 92 proc.

3. Doosan Heavy Industries & Construction: 4,012 mld zł; 447,81 MW; 43,25 proc.; 91,3 proc.; 92 proc.

Przy wyborze najkorzystniejszej oferty mają być brane pod uwagę cena (85 proc.) oraz wskaźniki techniczne (15 proc.). Termin realizacji będzie wynosił 56 miesięcy od wystawienia polecenia rozpoczęcia prac.

Moc elektryczna netto bloku ma wynosić minimum 430 MW, a maksimum 450 MW. Paliwem podstawowym będzie węgiel brunatny, a blok będzie wyposażony w kocioł pyłowy, parowy o parametrach nadkrytycznych z wtórnym przegrzewem pary. Sprawność netto bloku wraz z instalacjami przynależnymi ma wynosić minimum 41,6 proc.