Ekolodzy mogą opóźnić budowę nowego bloku w El. Turów

Jak poinformował „RynekInfrastruktury.pl”, działania ekologów mogą opóźnić rozpoczęcie budowy nowego bloku w Elektrowni Turów.

Organizacja ekologiczna złożyła skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Jeleniej Górze z 10 stycznia 2014 r. utrzymującą w mocy decyzję Burmistrza Miasta i Gminy Bogatynia z 18 października 2013 r. o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia – powiedziała cytowana przez „RynekInfrastruktury.pl”, Iwona Paziak, rzecznik prasowy PGE GiEK.
Jak poinformował „RynkowiInfrastruktury.pl”, owa „organizacja ekologiczna” to Fundacja Frank Bold. Dyrektor fundacji Tomasz Włodarski powiedział portalowi, że wskazała ona na rozbieżność pomiędzy danymi dotyczącymi emisji szkodliwych substancji zamieszczonych przez inwestora w raporcie środowiskowym, a danymi, które PGE musi obowiązkowo przedstawiać w tzw. Europejskim Rejestrze Uwalniania i Transferu Zanieczyszczeń. Według fundacji rozbieżności te są na tyle znaczące, iż wskazują na potrzebę przeprowadzenia dodatkowego postępowania wyjaśniającego przyczynę problemu – czytamy w „RynkuInfrastruktury.pl”.