Coraz silniejszy głos zwolenniów odkrywki w gminach Gubin i Brody.

Zwolennicy budowy na terenie gmin Brody i Gubin kopalni węgla brunatnego i elektrowni są coraz aktywniejsi. Członkowie stowarzyszeń „Zmieńmy Razem Gminę Brody” oraz „Na rzecz rozwoju ziemi gubińskiej” zwrócili się z posłaniem do uczestników konferencji „Polska 2050 – węgiel a gospodarka niskoemisyjna” i członków Koalicji Klimatycznej, by w swoich rozważaniach o przyszłości energetyki wzięli pod uwagę interesy mieszkańców regionu.

Zwolennicy budowy kopalni i elektrowni zarzucają swoim adwersarzom stawianie z góry błędnych założeń, że „węgiel brunatny jest paliwem bez przyszłości”.

„Nie interesuje Państwa to, że połowa z 800 zdolnych do pracy mężczyzn z naszego regionu musiało wyjechać za chlebem za granicę. Nie interesuje Was stan naszych domów, które w większości pochodzą jeszcze z przedwojennych czasów i popadają w ruinę. Uważamy, że traktujecie nas instrumentalnie, gdyż dzięki działalności pseudoekologicznej można zarobić - poprzez otrzymywanie pieniędzy z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, unijnych grantów lub środków z fundacji, których zadaniem jest dekarbonizacja polskiej gospodarki. Zarabiacie Państwo na naszych mieszkańcach i taka jest rzeczywista motywacja Waszej działalności. Mówiąc tyle o energii odnawialnej, nie zrobiliście bowiem nic, aby taki inwestor się pojawił w naszych gminach na masową skalę. Nie chcemy być dalej ofiarami Waszych działań, z których wynika jedynie dalsza degradacja obu gmin. Osiądźcie tutaj na stałe i dopiero wtedy wypowiadajcie się w naszym imieniu. Zamiast szkodzić, pomóżcie wspólnie wypracować taki model działania na naszym terenie, aby mógł tu powstać kompleks energetyczny Gubin - Brody oraz farmy wiatrowe i fotowoltaiczne. Nie chcemy takiej sytuacji, jaką mamy dziś, że nasze dzieci w poszukiwaniu pracy muszą wyjeżdżać za granicę. Dzięki planowanej inwestycji mogą zostać i pomnażać nasz dobrobyt i naszego kraju” – napisali członkowie stowarzyszeń „Zmieńmy Razem Gminę Brody” oraz „Na rzecz rozwoju ziemi gubińskiej” w posłaniu do uczestników konferencji „Polska 2050 – węgiel a gospodarka niskoemisyjna”.
Na początku roku „Rzeczpospolita” informowała, że coraz więcej mieszkańców gmin Brody i Gubin zmienia swój negatywny stosunek do planów budowy na tym terenie kopalni węgla brunatnego oraz elektrowni.

Dziennik przypominał, że kilka lat temu w referendum większość mieszkańców obu gmin wypowiedziało się przeciwko odkrywce. Jednak obecnie, między innymi ze względu na sytuację ekonomiczną gmin, w których bezrobocie sięga 24 proc. oraz po spotkaniach z przedstawicielami inwestora – Polskiej Grupy Energetycznej, coraz więcej dotychczasowych przeciwników odkrywki zmienia zdanie.
informacja z CIRE.PL