BRIEFING PRASOWY TRZECH CENTRAL ZWIĄZKOWYCH

19 grudnia 2014 r., po spotkaniu przedstawicieli trzech reprezentatywnych central związkowych z organizacjami pracodawców, odbył się briefing prasowy Forum Związków Zawodowych, NSZZ Solidarność, Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, z udziałem prezesa Business Centre Club. Tematem briefingu było podsumowanie prac nad zmianami w dialogu społecznym i jego instytucjach.

Celem briefingu było podsumowanie dotychczasowych prac nad zmianą formuły dialogu społecznego i jego instytucji w Polsce, które trwają już od około roku.

Jak mówiła Anna Grabowska, doradca do spraw społeczno-prawnych FZZ, partnerzy społeczni wypracowali dotychczas 34 dokumenty, którymi były zarówno opinie, stanowiska organizacji, jak i projekty związków zawodowych i pracodawców przygotowywane na poszczególnych etapach.

„Szczególnie istotną kwestią, co do której jesteśmy zgodni jest, w opinii związków zawodowych, uniezależnienie w przygotowanym projekcie dialogu społecznego od strony rządowej. Uważaliśmy wcześniej, że rząd zawłaszcza dialog na wskazanych przez siebie, a nieodpowiadających partnerom społecznym, zasadach. Chcieliśmy to zakończyć, a przejawem  tego jest chociażby to, by Radą Dialogu, bo taką nazwą przyjęliśmy dla nowej instytucji, dialogiem kierowali naprzemiennie partnerzy społeczni” – mówiła przedstawicielka FZZ. Dodała też, że partnerzy społeczni zgodnie opowiadają się za jawnością dialogu, by posiedzenia Rady były dostępne dla mediów.

„Przez ponad rok, kiedy zawieszone były prace w Trójstronnej Komisji, bardzo dobrze rozwijał się dialog autonomiczny, nawet lepiej niż wtedy, gdy funkcjonowała jeszcze Komisja Trójstronna”- zaznaczyła Anna Grabowska.

Odpowiadając na pytanie, czy partnerzy społeczni mają zamiar wykorzystać przyszły rok wyboczy do nacisków na rząd, by wprowadzić istotne zmiany w dialogu społecznym, wyjaśniła, że „dialog nie jest polityką, jest rozmową, dochodzeniem do porozumienia. Partnerzy społeczni poprzez pryzmat własnych interesów chcą dochodzić w dialogu do porozumienia. Celem przygotowywanych zmian jest budowa wzajemnego zaufania, dochodzenie do zaufania”. Podkreśliła, że dialogu nie chcemy i możemy łączyć z polityką, w której realizowane są interesy konkretnych stron”.

Prezes BCC, Marek Goliszewski podkreślił, że w pracach nad dialogiem nie ma żadnych  konfliktów między związkami zawodowymi, a organizacjami pracodawców, jest natomiast dyskusja nad nową formułą dialogu społecznego w Polsce.

„Dzisiejsze spotkanie pokazało kolejną zbieżność poglądów  co do zasady i struktury dialogu. Rozmowy wciąż trwają ponieważ pracujemy nad dokumentem niesłychanie ważnym, będącym podstawą także społeczeństwa obywatelskiego, którego do dzisiaj nie zbudowaliśmy”- mówił Prezes BCC.  Dodał, że Rada Dialogu Społecznego powinna być instytucją publiczną, niezależna, finansowana z budżetu państwa, powinna być forum uzgadniania stanowisk.

„Chcemy żeby ministrowie przychodzili na spotkania i konsultowali z nami postanowienia, które komisja trójstronna będzie uznawać” – dodał.

„Dzisiejszy dzień dał możliwość kontynuowania konstruktywnych negocjacji i rozmów”- mówił Henryk Nakonieczny, członek Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Podkreślił, że jedynymi narzędziami, którymi posługują się związkowcy i pracodawcy są  merytoryczne, racjonalne argumenty, oparte na wiedzy konstytucyjnej i prawnej. Mówił, że widać już finał wspólnych rozmów uwzględniających stanowiska przedstawicieli kapitału i pracy.

„Oczekujemy na wznowienie partnerskiego, odpowiedzialnego, konkretnego dialogu trójstronnego, który będzie miał moc sprawczą, gdzie silniejszą stroną nie będzie strona rządowa” – mówił przewodniczący OPZZ  Jan Guz.  Dodał, że ruch zawodowy oczekuje, iż  nowych rozwiązaniach prawnych będzie możliwość tworzenia prawa, poprzez stronę rządową kierowania inicjatyw do Parlamentu.

„Dzisiejsze spotkanie potwierdziło, że jesteśmy zdeterminowani by zakończyć prace nad nową formułą dialogu społecznego jak najszybciej”- dodał.

Na zakończenie briefingu, Anna Grabowska, w imieniu wszystkich partnerów społecznych, złożyła przybyłym na konferencję życzenia zdrowych, radosnych świąt, a także „częstych spotkań w nadchodzącym roku przy okazji rozmów w ramach i w duchu dialogu społecznego”.