Z posiedzenia Prezydium Komisji Międzyzakładowej

Dziś odbyło się posiedzenie Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność’80 KWB Turów.

Przyznaliśmy najbardziej potrzebującym zapomogi bezzwrotne zainteresowanych prosimy o zgłaszanie się do siedziby związku.

Na spotkaniu gościnnie zaszczycił nas pan Jerzy Floryszczak kierownik OWR Wieleń , poruszane były tematy funkcjonowania ośrodka, kosztów utrzymania, zaznaczając że nie przynosi żadnych strat, nasi pracownicy nadal chętnie odwiedzają ten obiekt wypoczynkowy, tym bardziej ze mamy możliwości korzystania z  pakietu socjalnego.

Prezydium Komisji Międzyzakładowej zapoznało się z nowym projektem przyznawania odzieży roboczej i indywidualnej, wynika z niego że w porównaniu z wcześniejszym postanowieniem Dyrektora Oddziału KWB Turów czasookres używalności odzieży znacząco się wydłużył. Biorąc pod uwagę że równocześnie pogorszył się drastycznie stan jakościowy odzieży ochronnej, co równocześnie skutkuje obniżenie bezpieczeństwa BHP.

Najbardziej przykrym tematem było dla nas przedłożony do akceptacji stronie społecznej zobowiązanie o poufności wynikający z prac „optymalizacja projektu Turów”, którego celem  ma być niepełna informacja dla naszych związkowców pracowników kopalni. W związku z powyższym Prezydium Komisji Międzyzakładowej podjęło uchwałę zabraniającą podpisania jakichkolwiek dokumentów które by ubezwłasnowolniły Związek Zawodowy.

Szykujemy dla naszych Związkowców miły wypoczynek w OWR Wieleń w dniach 17-19 maja więcej informacji wkrótce.