Związkowcy z PGE osiągnęli pierwszy sukces w sporach z pracodawcam

Zgodnie z przyjętym w grudniu harmonogramem prowadzenia sporów zbiorowych, w poniedziałek 19.01. br. w Słoku pod Bełchatowem spotkali się przedstawiciele prawie wszystkich organizacji związkowych działających w Grupie Kapitałowej PGE. Związkowcy jednogłośnie powierzyli powołanemu już 12.12.2014r. w Krynicy Komitetowi Koordynacyjno-Protestacyjnemu reprezentowanie strony pracowniczej we wszystkich sporach zbiorowych toczących się u pracodawców wchodzących w skład PGE GiEK S.A., PGE Dystrybucja S.A., PGE Obrót S.A. i PGE Energia Odnawialna S.A. Domagają się także, by w imieniu pracodawców rozmowy prowadził zarząd PGE S.A. W swoich wystąpieniach do przedstawicieli mediów członkowie Komitetu (m.in. Wojciech Ilnicki SRKBWB, Waldemar Lutkowski SRKBWB, Roman Michalski SRKW, Marian Pszczółka KZZ w PGE EO) wyjaśnili, że istotą protestu jest powstrzymanie trwających od lat, a obecnie prowadzonych pod hasłami tworzenia Centrów Usług Wspólnych, działań restrukturyzacyjnych skutkujących pogorszeniem warunków pracy i płacy załóg, likwidacją miejsc pracy w poszczególnych lokalizacjach, nieodwracalną utartą zasobów pracodawców oraz pogorszeniem poziomu usług świadczonych na rzecz odbiorców energii elektrycznej. Wojciech Ilnicki wskazał na brak woli strony pracodawców do prowadzenia dialogu społecznego i zapowiedział, że w tej sytuacji realna staje się wizja strajku w całej grupie. Bez wątpienia związkowcy z PGE osiągnęli pierwszy sukces. Wspólna sprawa okazała się czynnikiem sprzyjającym połączeniu sił i utworzeniu jednej, wspólnej, silnej reprezentacji związkowej. Jaka będzie odpowiedź energetycznego giganta?

diariuszzwiazkowy.pl