Zarząd PGE podjął decyzję ws dywidendy za 2014r.

Zarząd PGE 20 maja 2015 r. podjął decyzję o proponowanym podziale zysku netto za rok obrotowy 2014, proponowanym dniu dywidendy i proponowanym terminie wypłaty dywidendy. Zarząd spółki zaproponował przeznaczyć na dywidendę dla akcjonariuszy 0,78 zł na jedną akcję tj. kwotę ponad 1,458 mld zł. Proponowany dzień dywidendy to 24 września 2015 r., natomiast proponowany dzień wypłaty dywidendy to 15 października 2015 r.

Zarząd PGE informował wcześniej, że będzie chciał wypłacić na dywidendę za 2014 rok 40-50 proc. skonsolidowanego zysku, co może dać 0,78-0,97 zł dywidendy na akcję. Zysk netto grupy PGE, przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej, wyniósł w 2014 roku 3,64 mld zł. Kurs PGE spada po informacji o rekomendacji zarządu dotyczącej podziału zysku o 0,9 proc.

Za 2013 rok PGE wypłaciło dywidendę w wysokości 1,1 zł na akcję, a w za 2012 rok - 0,86 zł.

źródło: pap, cire