PGE rozmawia z rządem o opłacalności inwestycji w Elektrowni Opole

PGE rozmawia z rządem o rozbudowie Elektrowni Opole i jej opłacalności w świetle niskich obecnie cen energii - poinformował na wtorkowej konferencji prasowej premier Donald Tusk.

"Udało się uzyskać wszystkie zezwolenia, ale pojawia się argument z wewnątrz firmy, która mówi, że taniej będziemy produkowali prąd z węgla brunatnego, że węgiel kamienny w Opolu to niezły pomysł, ale prąd będzie wyraźnie droższy biorąc pod uwagę dzisiejszą niską cenę energii. Toczymy poważną dyskusję. Zakładamy, że ceny energii nie będą zawsze na tak niskim poziomie, z drugiej strony spółka giełdowa musi zakładać elementarne warunki opłacalności produkcji" - powiedział premier Tusk.

"Będziemy elastycznie reagować na to, co dzieje się w świecie" - dodał.

Minister skarbu państwa Mikołaj Budzanowski przekonywał ostatnio, że inwestycja realizowana przez PGE GiEK polegająca na budowie dwóch bloków pyłowych na węgiel kamienny, o mocy 900 MW każdy, to jedna z największych inwestycji w energetyce konwencjonalnej zaplanowanych przez działające w Polsce grupy energetyczne. Energia elektryczna z bloków 5 i 6 ma służyć zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego Polski, ze szczególnym uwzględnieniem regionu południowo-zachodniego.

Ostatnio na rynku zaczęły pojawiać się spekulacje, że PGE może wycofać się z inwestycji w Opolu. Prezes PGE Krzysztof Kilian zapowiedział bowiem przegląd portfela inwestycyjnego i aktualizację strategii. Poinformował, że jego spółka chce angażować się jedynie w dochodowe projekty inwestycyjne.
Spekulacje te wywołały wzrosty cen akcji na giełdzie spółek energetycznych, w tym PGE, który zyskiwał po słowach prezesa Kiliana kilka procent.

Inwestycję w Opolu realizować będzie konsorcjum Rafako, Polimex Mostostal i Mostostal Warszawa. Konsorcjum zobowiązało się wykonać zamówienie w terminie 54 miesięcy od daty wystawienia polecenia rozpoczęcia prac (blok nr 5) oraz 62 miesięcy od daty wystawienia polecenia rozpoczęcia prac (blok nr 6).

Wartość umowy wynosi netto 9,397 mld zł (11,558 mld zł brutto).

W lutym 2013 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny oddalił skargę fundacji ClientEarth na decyzję utrzymującą w mocy środowiskowe uwarunkowania dla inwestycji w Elektrowni Opole. Sąd ocenił, że postępowanie dotyczące oceny oddziaływania na środowisko zostało przeprowadzone prawidłowo.
PAP