Zmiany w zarządzie ZE PAK

Rada nadzorcza ZE PAK powołała w piątek prezesa spółki. Do zmian doszło też na stanowiskach jej wiceprezesów.

Stanowisko prezesa objął Adam Kłapszta, który w czerwcu 2016 roku został wybrany p.o. prezesa, po rezygnacji z tej funkcji Aleksandera Grada.

Jednocześnie spółka podała, że rezygnacje ze stanowisk wiceprezesów spółki z dniem 3 marca złożyli: Katarzyna Sobierajska i Tomasz Zadroga.

"Pani Katarzyna Sobierajska jako powód rezygnacji wskazała przyczyny osobiste, natomiast Pan Tomasz Zadroga nie wskazał powodu rezygnacji" - napisano w komunikacie.

Na stanowisko wiceprezesa Zarządu Rada Nadzorcza powołała natomiast Elżbietę Niebisz.

Elżbieta Niebisz jest absolwentką Szkoły Głównej Handlowej (d. SGPiS) w Warszawie - Wydział Handlu Wewnętrznego, gdzie uzyskała tytuł magistra ekonomii. Ponadto ukończyła studia podyplomowe "Zarządzanie Rozwojem i Rynkiem w Elektroenergetyce" w SGH w Warszawie.

Ukończyła również kurs prowadzony przez Duńską Szkołę Administracji Publicznej w zakresie funkcjonowania i zadań Centrum Adm. - Gosp. Rządu.

Elżbieta Niebisz w latach 1991-2005 pracowała w Ministerstwie Przekształceń Własnościowych, Ministerstwie Skarbu Państwa oraz Urzędzie Regulacji Energetyki.
W latach 1991-1996 pełniła funkcje Wicedyrektora i Dyrektora Departamentu Nadzoru Właścicielskiego w Ministerstwie Przekształceń Własnościowych, gdzie wykonywała nadzór właścicielski obejmujący wszelkie zagadnienia formalno-organizacyjno-prawne oraz ekonomiczne w stosunku do spółek z udziałem Skarbu Państwa.

W 1996 roku, jako Pełnomocnik Ministra Skarbu Państwa, uczestniczyła w przeprowadzeniu reformy Centrum Administracyjnego Rządu i przejęciu przez nowo powołane Ministerstwo Skarbu Państwa wszystkich akcji i udziałów w spółkach z udziałem Skarbu Państwa, należących przed reformą do innych przekształcanych lub likwidowanych Ministerstw i do Wojewodów.

W latach 1996-1998 pełniła funkcję Dyrektora Departamentu Spółek Kapitałowych w Ministerstwie Skarbu Państwa wykonując m.in. bezpośredni nadzór nad spółkami sektora elektroenergetycznego, przejętymi od zlikwidowanego Ministerstwa Przemysłu i Handlu.

W latach 1998-2001 podjęła pracę w nowopowstałym Urzędzie Regulacji Energetyki na stanowisku Dyrektora Departamentu Koncesji, gdzie przygotowywała pierwsze koncesje na wszystkie rodzaje działalności energetycznej, tj. wytwarzanie, przesył, dystrybucję i obrót energią elektryczną, ciepłem i paliwami.

Od 2001 do 2005 roku kontynuowała pracę w Ministerstwie Skarbu Państwa na stanowisku Dyrektora Departamentu Właścicielskiego II wykonując bezpośredni nadzór właścicielski nad spółkami z udziałem Skarbu Państwa m.in. z następujących branż: elektroenergetyka, kopalnie węgla brunatnego i surowców skalnych, przemysł stoczniowy i morski, budownictwo, spółki medialne (TVP i Polskie Radio), KGHM, LOT, RUCH. W tym okresie aktywnie uczestniczyła i koordynowała pierwsze procesy konsolidacyjne w sektorze elektroenergetycznym, gdzie w wyniku tzw. "poziomej" konsolidacji spółek dystrybucyjnych powstały cztery nowe koncerny: Enea, Energa, Enion i EnergiaPro.

W latach 2005-2006 była członkiem zarządu Agencji Rozwoju Przemysłu. Od 2006 roku do 2011 roku, w ramach własnej działalności gospodarczej, współpracowała z grupą Elektrim i ZE PAK. Od roku 2011 pełni funkcję prezesa zarządu w PAK-Volt.

W latach 1992-2011 była członkiem Rad Nadzorczych spółek różnych branż, w tym m.in. takich spółek jak: Wedel, CPN, Nadwiślańska Spółka Węglowa, PZU, Polfa
Tarchomin, Polskie Sieci Elektroenergetyczne, KGHM Polska Miedź.