Z posiedzenia Komisji Międzyzakładowej 26.04.2013

26 kwietnia odbyło się posiedzenie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność’80 KWB Turów.

Z przyjemnością informujemy że przyznaliśmy zapomogi bezzwrotne najbardziej potrzebującym oraz dofinansowaliśmy Radę Osiedlową w Bogatyni na imprezę z okazji Dnia Dziecka.

Przypominamy również że podpisaliśmy już umowę prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego z PZU jako pierwsi w kopalni. Prosimy o dokładne zapoznanie się z przedstawionymi świadczeniami. Można też zapisać do tego programu również rodzinę. Cena nie jest duża za świadczenia, a czas spędzoną na czekaniu lub pieniądze wydawane co wizytę nie musza już być straszne. Opłaty będą pobierane w siedzibie związku i będą przelewane na konto PZU gdyż to ubezpieczenie grupowe (cena takiego ubezpieczenia os. prywatna ok140zł) tu są 3 warianty:

1- 24,50zł + dodatkowa osoba 24,25zł

2- 32,10zł + dodatkowa osoba 31,85zł

3- 49,20zł + dodatkowa osoba 48,95zł

Na posiedzeniu Komisji Międzyzakładowej został zaproszony Dyrektor Oddziału KWB Turów Stanisław Żuk , któremu podziękowaliśmy za długoletnią pracę. Członkowie Komisji Międzyzakładowej zadawali wiele pytań dotyczących optymalizacji Kompleksu Turów, między innymi dotyczące systemu 4- brygadowego, otrzymaliśmy odpowiedz, iż na chwile obecną pozostaje bez zmian. Poinformował nas także, iż dostaniemy odpowiedź na zadane pytania przez organizacje zakładowe w ramach rady pracowników w myśli porozumienia dotyczących kosztów firm obcych tj. Bestgum, Betrans, ELbest, RAMB. Na zadane pytanie dotyczące Programu Dobrowolnych Odejść (PDO) otrzymaliśmy  jednoznaczną odpowiedź  że będzie ono ukierunkowane tylko do pewnych grup pracowniczych. Padło również pytanie dotyczące sprzętu technologicznego na oddziale s-1, z raportów których otrzymuje na bieżąco na 100% sprawnego sprzętu używane jest 67% spowodowane to jest brakiem operatorów. Poruszany był też temat wielozawodowości z równoczesną możliwością większego wynagrodzenia. Kolejnym tematem była sprawa dowozu pracowników do Kopalni Turów. Na chwilę obecną są prowadzone są rozmowy z firmami prywatnymi, gdyż zapotrzebowanie jest na około 50 autobusów. Wszystko spowodowane jest bardzo złą sytuacją finansowo - ekonomiczną z obecnym przewodnikiem PKS.

Dnia 6 maja Prezes PGE GiEK S.A. zaprosił na plenarne spotkanie ze Społeczną Radą Konsultacyjną Węgla Brunatnego w Bełchatowie.

Dnia 21-22 ma spotkać się Zespół Trójstronny ds. Węgla Brunatnego Warszawa

Dnia 19-21 czerwca odbędzie się zebranie Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność 80 – Konfederacja w której zrzeszona jest   Sekcja Branżowa Węgla Brunatnego

Dnia 22 czerwca odbędzie się festyn na Witce z okazji 66 lecia Koplani Turów. Wystąpią zespoły IRA oraz Orfeusz i kabaret Szatle ,dużo gier i zabaw dla dzieci. Impreza będzie zamknięta jak w poprzednim roku, koszt będzie ten sam w dziale socjalny będą rozdawane opaski na rękę.